Radiatoren en vloerverwarming

Vraag een vrijblijvende offerte aan


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    De radiator en ook de convector is tegenwoordig veel meer dan een warmtedrager. Vormgeving, materiaal en kleur staan centraal. Dat mag gezien worden. In de badkamer, de hal of de woonkamer. Horizontaal of verticaal. Als fraai verwarmd handdoekenrek of als warme afscheiding. Design en warmte vormen inmiddels een geliefd paar.

    Naast alle moderne en kunstzinnige variaties staan ze nog steeds in de belangstelling: de eenplaats paneelradiator, de tweeplaats paneelradiator en de ledenradiator. Verwarmen van de woningen doen deze ‘basic’ warmtedragers al jaren naar volle tevredenheid. Ledenradiatoren zijn herkenbaar aan de verticale kolommen die onderling met elkaar verbonden zijn. Dit type, dat vroeger in gietijzer werd uitgevoerd, geniet weer meer belangstelling van designer en consument. Met als belangrijk verschil dat de ledenradiator tegenwoordig niet van gietijzer, maar van staal wordt gemaakt. Eenplaats paneelradiatoren zijn te herkennen aan een vlak of enigszins geribbeld oppervlak. Ze worden daarom ook wel ‘plaatradiatoren’ genoemd. Wordt het water spiraalsgewijs tussen twee van die platen doorgevoerd, dan is er sprake van tweeplaats paneelradiatoren.

    Design Radiator
    De tijd dat de radiator een storend element in de badkamer was, ligt ver achter ons. Qua uitvoering zijn de mogelijkheden legio. Van opvallend designobject in een moderne badkamer, tot een nostalgisch accent in een meer klassieke sfeer. Voor wie echt iets aparts wil, is het zelfs mogelijk de radiator te voorzien van een eigen foto of dessin.

    Denk ook eens aan een antieke radiator. Een enkele specialist biedt vakkundig gerestaureerde gietijzeren modellen aan. Uiteraard voldoen ze aan de hedendaagse eisen qua veiligheid.

    Van een lompe sta-in-de-weg naar een elegant onderdeel van de esthetiek. Designradiatoren zijn de laatste jaren geperfectioneerd. De buizen en lamellen zijn smaller en platter geworden. Ontsierende aansluitingen worden aan het oog onttrokken door strakke afdekhulzen. Nieuw zijn de radiatoren met vierkante buizen die nog mooier passen in de sober vormgegeven badkamer. Om dezelfde reden zijn de uitvoeringen in vrolijke lakkleurtjes, chroom en aluminium nu aangevuld met ingetogen roestvrij staal. Maar ook de Victoriaanse voorloper van de designradiator, dat decoratieve raamwerk van dikke buizen met bolle koppelingen, is weer helemaal actueel. Sommige radiatoren zijn uitgegroeid tot heus designobject. Er zijn golvende en zigzaggende buispatronen, driehoekige lamellen, rondgebogen vormen en radiatoren die te gebruiken zijn als luchtbevochtiger of zelfs uplighter. Wie het nog exclusiever zoekt, komt terecht bij ontwerpen die zo uit het museum voor moderne kunst lijken te komen: grillige takkenbossen en psychedelische spiraalvormen.

    Meest recente innovatie zijn de paneelradiatoren. Het (elektrische) verwarmingselement zit aan de achterkant; de plaat straalt net als een tegelkachel geaccumuleerde warmte uit. Er zijn natuursteen platen, panelen van roestvrij staal, glas en spiegelglas. Wie badderende kids een plezier wil doen, kan kiezen voor plaatradiatoren in de vorm van dieren. Vlakke panelen kunnen bedrukt worden met een fraaie afbeelding.

     

    Veel badkamerradiatoren zijn multifunctioneel inzetbaar. Zo is de (horizontale) buizenradiator ideaal als handdoekdrager of droogrek. Voor modellen met verticale buizen en plaatradiatoren is vaak een scala aan accessoires beschikbaar: planchetten, droogrekjes, haakjes, handdoekringen en scheerspiegels. Een bijzondere architectonische toepassing is de buizenradiator die fungeert als halfopen scheidingswand, bijvoorbeeld tussen douche en toilet. Nieuw dit jaar is een radiatorelement in de vorm van een stalen wandbox: prachtig voor een stapeltje heerlijk warme handdoeken! Nog verder gaan de zogenaamde meubelradiatoren waarin kastjes, passpiegel en/of sfeerverlichting zijn geïntegreerd. Wie een dergelijk exemplaar wil, kiest met het oog op het vochtige klimaat in de badkamer het beste voor een (roestvrij) stalen uitvoering.

    Stukje techniek
    Designradiatoren zijn in drie uitvoeringen leverbaar: warmwater gevoed, elektrisch of gecombineerd. De elektrische variant heeft als voordeel de brede plaatsingsmogelijkheden. Met de gecombineerde versie eet u van twee walletjes: in de winter een radiator die aangesloten is op de energiezuinige CV-installatie; in de CV-loze zomermaanden tóch warme handdoeken.
    De subtiel vormgegeven designradiator heeft een wat kleinere capaciteit dan de standaard ledenradiator. Dat komt door de geringere waterinhoud. Om een gemiddeld vermogen te halen, is de benodigde maatvoering (lengte x breedte) vaak aan de forse kant. Om de afmetingen toch zo minimaal mogelijk te houden, worden designradiatoren bij voorkeur gecombineerd met vloerverwarming als basis.

    CV

    Met de nieuwste warmtepompen en geavanceerde warmteterugwinning zorgen wij voor een optimale efficiëntie.

    Lees meer

    Heeft u vragen over onze diensten? Neem gerust contact op.