De salderingsregeling: Een gedetailleerd overzicht en de toekomstige veranderingen

De salderingsregeling: Een gedetailleerd overzicht en de toekomstige veranderingen

De salderingsregeling is een essentieel onderwerp voor elke huiseigenaar of bedrijf dat investeert in zonne-energie in Nederland. Deze regeling maakt het mogelijk voor eigenaren van zonnepanelen om de stroom die zij aan het net leveren weg te strepen tegen de stroom die zij van het net afnemen. In deze blogpost gaan we dieper in op wat de salderingsregeling precies inhoudt, de voordelen ervan, de geplande afbouw en wat dit betekent voor de toekomst van zonne-energie.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is geïntroduceerd om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Zonnepanelenbezitters kunnen de elektriciteit die ze aan het elektriciteitsnet leveren, aftrekken van hun eigen energieverbruik. Aan het einde van het jaar wordt de inbreng tegen de afname weggestreept. Als je meer stroom hebt opgewekt dan verbruikt, krijg je voor het surplus een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Foto die uitlegt hoe de salderingsregeling werkt.

Voordelen van de salderingsregeling

  1. Financiële besparing: Huishoudens besparen aanzienlijk op hun elektriciteitsrekening, aangezien ze minder stroom hoeven in te kopen.
  2. Duurzaamheid: Het stimuleert de overgang naar duurzame energiebronnen, wat bijdraagt aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk.
  3. Onafhankelijkheid: Het vergroot de energieonafhankelijkheid van het net.

De geplande afbouw van de salderingsregeling

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk zal worden afgebouwd. Dit betekent dat het percentage van de elektriciteit dat je mag salderen elk jaar zal afnemen, totdat de regeling in 2031 volledig is afgeschaft. De afbouw is ontworpen om eigenaren van zonnepanelen de tijd te geven om zich aan te passen en de impact op hun financiën te minimaliseren.

Wat betekent dit voor zonnepanelen eigenaren?

De afbouw van de salderingsregeling vereist dat eigenaren van zonnepanelen strategischer nadenken over hoe ze hun opgewekte energie gebruiken. Het wordt aanbevolen om meer energie direct te verbruiken tijdens het opwekken. Investeringen in energieopslagsystemen, zoals batterijen, kunnen ook een wijze keuze zijn om de efficiëntie van het eigen energieverbruik te maximaliseren.

illustratie salderingsrekening

Onze rol

Als ervaren installateurs spelen wij een sleutelrol in het adviseren van klanten over de beste manieren om de overgang naar minder afhankelijkheid van de salderingsregeling te maken. Dit omvat het installeren van systemen die het energieverbruik optimaliseren en klanten voorbereiden op een duurzame energietoekomst.

Conclusie

Hoewel de afbouw van de salderingsregeling een uitdaging kan zijn voor zonnepanelenbezitters, biedt het ook kansen. Innovaties in energieopslag en energiebeheer kunnen huiseigenaren helpen om meer zelfvoorzienend te worden. Bovendien blijft de investering in zonne-energie een duurzame keuze voor de toekomst. Voor wie overweegt om te investeren in zonne-energie, is het nu een goed moment om te beginnen met profiteren van de huidige voordelen van de salderingsregeling voordat deze begint af te bouwen.

Foto van de bussen van Barts.