Energieneutrale bouw in Enschede

Dit project vertegenwoordigt een baanbrekende benadering van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Het gebouw, gelegen aan de Moutlaan te Enschede, is ontworpen om volledig energieneutraal te zijn. Dit betekent dat het gebouw evenveel energie opwekt als het verbruikt, wat niet alleen bijdraagt aan lagere energiekosten, maar ook een positieve impact heeft op het milieu.

Een foto van het bouwproject.

Regenwatergebruik

Een van de innovatieve aspecten van dit gebouw is het gebruik van regenwater. Regenwater wordt opgevangen en opgeslagen in speciale putten. Dit water wordt vervolgens op twee manieren gebruikt:

Toiletten: Het opgevangen regenwater wordt direct gebruikt voor de toiletten. Dit vermindert het gebruik van drinkbaar water aanzienlijk.
Drinkbaar water: Het regenwater wordt verder gefilterd en gezuiverd om het geschikt te maken als drinkbaar water. Dit proces zorgt ervoor dat er minder afhankelijkheid is van externe waterbronnen.

Energieopwekking met PVT-zonnepanelen

Het gebouw is uitgerust met PVT-zonnepanelen (fotovoltaïsche thermische zonnepanelen), een geavanceerde technologie die zowel elektriciteit als warmte genereert. Deze panelen bieden een dubbele functionaliteit:

Elektriciteitsopwekking: De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, die gebruikt wordt om het gebouw van stroom te voorzien.
Warmteopwekking: Tegelijkertijd wordt de thermische energie van de zon opgevangen en gebruikt voor het verwarmen van water.

Warmtepompsysteem

Het gebouw maakt gebruik van een geavanceerd warmtepompsysteem dat de energie uit de regenwaterputten benut. Dit systeem werkt als volgt:

Warmtewinning: De warmtepomp haalt warmte uit het regenwater. Dit water wordt door de zonnepanelen op een hogere temperatuur gebracht, waardoor de efficiëntie van de warmtepomp wordt verhoogd.
Verwarming en koeling: De opgewekte warmte wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Hierdoor wordt een comfortabel binnenklimaat gegarandeerd zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Energieneutraliteit

Dankzij de combinatie van deze technologieën is het gebouw volledig energieneutraal. Het produceert genoeg energie om aan al zijn behoeften te voldoen, zonder afhankelijk te zijn van het energienetwerk. Dit betekent dat het gebouw niet alleen zijn ecologische voetafdruk vermindert, maar ook een voorbeeld stelt voor toekomstige duurzame bouwprojecten.

We zijn ontzettend trots op dit project en de vooruitstrevende technologieën die zijn toegepast om een energieneutraal gebouw te realiseren. Dit project toont aan dat duurzaamheid en comfort hand in hand kunnen gaan, en we hopen dat het een inspiratie zal zijn voor toekomstige bouwinitiatieven.

medewerker

Wilt u meer informatie over dit project?

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Delen via social media

    Deel op facebook, twitter of stuur een e-mail.